Akdeniz Üniversitesi

ANATOMİ ANABİLİM DALININ TARİHÇESİ

Anabilim Dalımız, 1977 yılında “Anatomi Kürsüsü” ismi ile Antalya'nın Topçular semtinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Antalya Bölge Yatılı İlköğretim Okulu binasında hizmet vermeye başlayan Ankara Üniversitesi Antalya Tıp Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. İlk kurucu Kürsü başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaplan ARINCI’dır. 1977-1978 Eğitim Öğretim yılı bahar döneminde, Prof. Dr. Kaplan ARINCI ve Doç. Dr. Gürsel ORTUĞ anatomi derslerini vermek üzere görevlendirilmişlerdir. 20 Aralık 1978’den itibaren Ankara Üniversitesinden görevlendirilen Öğr. Gör. Dr. Olcay ÖZKAN anatomi derslerini vermeye başlamıştır. 1978-1980 yılları arasında Anabilim Dalı Başkanlığını, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erol IŞIN, 1980-1982 yılları arasında Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çetin BÜYÜKBERKER üstlenmiştir. 1982 yılında YÖK yasası ile birlikte Anatomi ve Histoloji Bilim dalları, Morfoloji Anabilim Dalı olarak birleştirilmiştir. 1982 Kasım ayında Doç. Dr. Yaşar UÇAR geçici görevle görevlendirilmiş ve Morfoloji Anabilim Dalı Başkanlığını ve Anatomi Bilim Dalı başkanlığını yürütmüştür. Doç. Dr. Yaşar UÇAR, 1983 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesindeki görevine geri dönmesi sonrasında Bilim Dalı başkanlığını Doç. Dr. Olcay ÖZKAN üstlenmiştir. 1985 yılında Morfoloji Anabilim Dalına Profesör olarak atanan Dr. Yaşar UÇAR, Anabilim Dalı başkanlığını yürütmüştür. Bu görevini 1996 yılında üniversitemizin rektörü olarak atanması ardından Prof. Dr. Olcay ÖZKAN’a devretmiştir. Prof. Dr. Yaşar UÇAR 2000-2004 yıllarında da Üniversitemiz rektörlüğü görevini üstlenmiştir. Prof. Dr. Olcay ÖZKAN, Anabilim Dalı Başkanlığını emekli olana kadar yürütmüştür. Halen, Anabilim Dalı Başkanlığını Prof. Dr. Nurettin OĞUZ yürütmektedir.

1978-1980 yılları arasında Anabilim Dalımızın ilk asistanı olarak Nedim ÜNAL görev almıştır. 1981 yılında Nurettin OĞUZ, 1982 yılında ise Muzaffer SİNDEL doktora asistanı olarak göreve başlamışlardır. 1984 yılında Sevgi (ÜREK) DEMİR Sağlık Teknisyeni olarak anabilim dalımızda göreve başlamıştır. Nurettin OĞUZ, 1988 yılında doktorasını tamamlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1994 yılında Doçent ve 1999 yılında ise Profesör, 2005 yılında ise Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü olarak atanmıştır. Muzaffer SİNDEL ise 1988 yılında doktorasını tamamlamıştır ve 1991 yılında Yardımcı Doçent, 1996 yılında Doçent, 2002 yılında ise Profesör olarak atanmıştır. 2004 yılında Prof. Dr. L. Bikem SÜZEN, Anabilim dalımız eğitim kadrosuna katılmıştır.

Sevgi DEMİR 1985 tarihinde Yüksek Lisans programına başlamış ve 1999 tarihinde doktorasını tamamlamıştır. 2000 yılında Öğretim Görevlisi olarak atanan Sevgi DEMİR, kendi isteği ile 2005 yılında emekli olmuştur. 1993 yılında, Nigar COŞKUN Yüksek Lisans, 1994 yılında Fatoş Belgin YILDIRIM doktora, 1995 yılında ise Levent SARIKCIOĞLU Yüksek Lisans programına başlamışlardır. F. Belgin (BEDİR) YILDIRIM 2000 yılında, Nigar (KELEŞ) COŞKUN ve Levent SARIKCIOĞLU 2003 yılında doktoralarını tamamlamışlardır. 2004 yılında Fatoş Belgin YILDIRIM, Öğretim Görevlisi olarak, 2005 yılında ise Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003 yılında da Levent SARIKCIOĞLU, Öğretim Görevlisi olarak atanmıştır.

2000 yılında Özgür DÖNMEZ, 2002 yılında Bahadır Murat DEMİREL ve Ramazan Yavuz ARICAN, 2003 yılında Umut ÖZSOY, 2004 yılında Ümmühan ALTUN Anatomi Yüksek Lisans Programına başlamışlardır. 2003 yılından Özgür DÖNMEZ, 2005 yılında Bahadır Murat DEMİREL ve Ramazan Yavuz ARICAN, 2006 yılında ise Umut ÖZSOY Yüksek Lisans programını tamamlamışlardır.

Anabilim Dalımız 1999 yılında Anatomi Derneği ile birlikte Uluslararası katılımlı 5. Anatomi Kongresini düzenlemiştir. Geniş katılımın sağlandığı kongremiz 5 gün sürmüş ve başarıyla tamamlanmıştır.

Anabilim Dalımız, Kulak Burun Boğaz, Beyin cerrahisi, Nöroloji, Ortopedi Anabilim dallarıyla ortak çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca 2001 yılından itibaren Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı ile birlikte düzenlenen I. Ayak ve Ayak Bileği Hastalıkları Sempozyumu içerisinde yer alan I. Ayak Bileği Temel Artroskopisi Kursunun bir kısmı kadavra salonumuzda gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ile birlikte 2000 yılında 5. Akdeniz Videoendoskopik Cerrahisi ve Sempozyumu içerisinde yer alan Endoskopik Sinüs Cerrahisi kursu düzenlenmiştir. 2006 yılında Anabilim Dalımız için planlanan blok içerisinde Klinik Anatomi Eğitim ve Araştırma Ünitesi kurulmuştur ve bu ünitenin yönetim kurulu üyeleri Anatomi, Ortopedi ve travmatoloji, Kulak Burun Boğaz, Genel Cerrahi, Beyin Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi, Adli Tıp, Üroloji ve Plastik Cerrahi Anabilim Dallarından görevlendirilen öğretim üyeleri tarafından oluşturulmuştur. Ünitede ilk olarak gerçekleştirilen aktivite 2006 yılında Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ile birlikte Temporal Kemik Diseksiyonu kursu düzenlenmesidir.

Anabilim Dalımız, Tıp Fakültesi Dönem 1 ve Dönem 2, Dönem 3, Dönem 5’teki Anatomi derslerini yürütmektedir. Ayrıca Anabilim Dalı öğretim üyeleri Fen Fakültesi Biyoloji bölümü , Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Spor Yöneticiliği, Antronörlük ve Beden Eğitimi Öğretmenliği programları, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Biyomedikal Cihazlar programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Acil bakım ve Ambulans teknikerliği, Tıbbi Laboratuar, Dializ ve Radyoloji programları, Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim programı, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik, Seramik, İç mimari, Resim, Heykel programları, Antalya Sağlık Yüksekokulu Ebelik ve Hemşirelik programlarında Anatomi derslerini yürütmektedir.

Son Güncelleme Tarihi: 2009-12-03 22:18:05

Sayfa Özeti: Tarihçe

Sayfa Açıklaması: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarihçesi

Anahtar Kelimeler: